Автори: Анна Шпурік, Артем Король, Тетяна Ковальова

Усі ми бачили кадри зі звільнених південних сіл та містечок, на яких місцеві мешканці так щімко радіють поверненню українського прапору на рідну землю. Аби зберегти ці історичні миттєвості наша команда створила інтерактивну мапу з цими фото- та відеоматеріалами. Натиснувши на позначку у вигляді дому, яка символізує повернення населених пунктів, ви побачите коротку інформацію про подію та власне візуальне підтвердження. Якщо ви знайшли неточності на карті, або маєте додаткові дані, будь ласка, повідомте нам про це на пошту akorol102002@gmail.com.

Карта з фото та відео, які були зняті в деокупованих населених пунктах Херсонщини та Миколаївщини протягом листопаду 2022 року

Нагадаємо, за даними Генерального штабу ЗСУ в ході успішних наступальних дій наших військ на Херсонському напрямку, 9 листопада 2022 року, було звільнено 12 населених пунктів: Дудчани, П’ятихатки, Борозенське, Садок, Безводне, Іщенка, Костромка, Краснолюбецьк, Калинівське, Бобровий Кут, Безіменне і Благодатне. А вже 10 листопада у вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський зазначав: «Сьогодні маємо хороші новини з півдня. Кількість українських прапорів, які повертаються на своє законне місце в межах оборонної операції, що триває, – вже десятки. 41 населений пункт звільнено». А вже вдень 11 листопада з’явилися відео з українськими воїнами в Херсоні, єдиному окупованому обласному центрі після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Зокрема відео, на якому український військовий разом із цивільними встановлювати наш прапор на будівлі Головного управління поліції області. Загалом станом на вечір 12 листопада Сили оборони України звільнили понад 60 населених пунктів на Херсонщині – повідомляв Зеленський.

Про ситуацію на Херсонщині через тиждень після звільнення йшлося в повідомленні на офіційному телеграм-каналі голови Херсонської ОВА Ярослава Янушевича. Зокрема в області оператори мобільного зв’язку відновили 52 базові та 3 пересувні станції мобільного зв’язку. Понад 6300 абонентів в 13 населених пунктах уже мають газопостачання. Періодичне централізоване водопостачання відновлено у Інгульці, Токарівці, Іванівці, Лиманці та Чорнобаївці. Для гуманітарних потреб жителів області доставили понад 10 тисяч продуктових наборів та 80 тонн їжі, 4200 гігієнічних наборів,  питну воду, 5000 ковдр, одяг, електрогенератори, 300 “буржуйок” та інші речі. Також до Херсона зранку 19 листопада прибув  перший з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну потяг з Києва.

Щодо подальшого звільнення територій, заступник міністра оборони Володимир Гаврилов в інтерв’ю Sky News зазначив, що українські сили можуть повернутися в Крим до кінця грудня 2022 року, а вся війна закінчиться до весни 2023.