13 – 17 червня 2022 відбулася освітня поїздка 12 викладачів факультетів та кафедр журналістики українських університетів до Праги, Чехія. Поїздка пройшла в межах навчального курсу «Журналістика в умовах воєнного часу».

Учасники поїздки відвідали чеське громадське телебачення «Česká televize» і поспілкувалися з директором новинного та спортивного телеканалів Зденьком Шамалом. На Radio Free Europe/Radio Liberty відбулася зустріч із українською редакцією Радіо Свобода. Зустрілися з журналістами Яном Молачеком в редакції газети «Deník N» та Ондржеєм Соукупом у редакції газети «Hospodářské noviny».

«Чеські ЗМІ є більш стійкими до дотримання професійних стандартів, тож їхній досвід буде додатковим аргументом до того, що якісна журналістика у наш час можлива. Фото, які ми зробили у студії чеського телебачення, допоможуть пояснити студентам, як працює телебачення сьогодні, яке обладнання використовують, які є професії на телебаченні і хто за що відповідає». – Розповіла Наталія Стеблина, професорка кафедри журналістики та соціальних комунікацій Донецького національного університету імені Василя Стуса. – «Окремо хочеться подякувати всім журналістам та медійникам Чехії, що так активно підтримують Україну. Було дуже приємно чути, що у багатьох ЗМІ є спеціальні кореспонденти або ж спеціальні програми, що висвітлюють тему російського вторгення, російських військових злочинів. Чудово, що  була можливість поспілкуватися із цими людьми: Яном Молачеком, Петрою Прохазковою. Ці фахівці справді надихають».

У Празі учасники поїздки мали два інтенсивні воркшопи з Наталею Онисько, «Наші гроші. Львів» та Романом Кульчинським, Texty.org.ua, на яких дискутувалося про специфіку сьогоднішньої журналістики в Україні і як можна опрацьовувати дані, які є у відкритому доступі.

Зустріч із Давидом Стуліком, експертом аналітичного центру «Європейські цінності», колишнім речником Європейської комісії в Україні, фокусувалася на допомогу Україні з боку Європейського Союзу та інших західних демократичних країн.

Тетяна Лебедєва, медіаекспертка, членкиня комісії з журналістської етики також обговорювала з учасниками поїздки специфіку роботи українських медіа під час війни.

Олекса Лівінський, журналіст проєкту ProUkrainu (спеціально створений для українців, які через війну опинилися в Чехії), розповів про різні ініціативи з боку чеських журналістів, медіа, видавців для допомоги українцям.

«Петра Прохазкова чуттєво поділилась власним досвідом роботи у воєнній журналістиці, надала рекомендації поведінки у надскладних та критичних випадках, що трапляються у роботі журналіста», – поділилася Наталія Шотурма, викладачка кафедри журналістики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Петра Прохазкова, була воєнною журналісткою (зараз працює у Deník N) від першої війни у Чечні, тому її рекомендації щодо роботи журналіста під час війни були дуже затребувані.

Поїздка відбулася в межах проєкту «Підвищення якості навчання молодих журналістів в Україні», який здійснюється АМО за фінансової підтримки Програми трансформаційної співпраці МЗС Чехії.