Автор: Марина Мельник

Автор фото: Марина Мельник

Вже не перший рік у Вінниці існують сміттєві баки для різних типів відходів, але чи користуються ними містяни правильно? Чи сортують сміття взагалі? Чи змінює щось на краще існування таких баків у місті?

Автор фото: Марина Мельник

Пройшовши вулицями міста, можна помітити контейнери для сміття, та заглянувши в них, чітко видно: те, що всередині найчастіше аж ніяк не відповідає наліпці, яка інформує про тип відходів, що мають викидати у бак, і таких невідповідностей немало.
Тож зануримося глибше у ситуацію. Щоби впевнитись у тому, що проблема існує, потрібно знати як відбувається сам процес, які відходи містяни сортують, а які ні, та чи сортують взагалі? Але такої інформації нажаль взагалі – не існує.

Отже, переконатись у припущеннях щодо масового неправильного сортування сміття вінничанами допоможе лише власна перевірка великої кількості сміттєвих баків. Загалом у Вінниці 350 контейнерних майданчиків та 1870 контейнерів для відходів. Провівши розрахунки, стає відомо – щоб, точність даних складала 85% (із можливою похибкою у 5%), потрібно відвідати всього 32 таких майданчиків та переглянути 187 баків для сміття у місті. Зробивши це, стає очевидною перевага неправильно відсортованих відходів.

Інтерактивна мапа перевірених контейнерних майданчиків, на якій можна проглянути де було проведено спостереження та збирались дані.

Контейнерні майданчики у Вінниці – Moje mapy Google

В цій конкретній інфографіці можна чітко прослідкувати те, що правильно відсортованого сміття значно менше, ніж неправильно сортованого. Загалом, зі 187 контейнерів лише 46 можуть вважатися дійсно правильно відсортованими.
На основі цих даних виникає відповідне питання – чому? З метою знайти відповідь на нього, логічно було б запитати самих містян, чи сортують вони сміття?

Вінничанка Анжеліка Калініченко: «…Я взагалі дуже підтримую цю тему сортування сміття, і сама сортую, адже це ж все потім переробляється. Вдома у мене різні смітники для сухих та вологих відходів. Сортуємо всією сім’єю!».

Вінничанка Олександра Комарова: «Ну, сортую, але не все. Пляшки там викидаю окремо, а оці сухі і вологі відходи – не сортую».

Вінничанка Жанна Ляшко: «Та не сортую, нащо воно, якщо потім приїжджає машина і все в одну машину скидають, сама бачила».

Вінничанин Микола Герун: «Ну, я спочатку подумав, що то добре – сортувати сміття, коли почали ставити ці баки для різних відходів. Починав потроху сортувати, але якось, коли викидав сміття, побачив, як приїхала машина, що забирає сміття, і вони взяли і скинули все те відсортоване до одної машини, видно було, що все змішалось. Тоді і якось я подумав, а навіщо щось там сортувати, якщо в кінцевому результаті все змішають до одної купи».

Отже, найпоширенішою причиною не сортування відходів серед опитаних вінничан виявилося те, що відсортоване ними побутове сміття змішують та вивозять одним сміттєвозом. Але чи так це насправді?
На офіційному сайті КУП (Комунальне Унітарне Підприємство) «ЕкоВін», що здійснює збір та вивезення сміття у Вінниці, у відкритому доступі можна знайти спростування цих чуток, адже там йдеться: «Щодоби у місті працює 19 спецавтомобілів нашого підприємства. Вони своєчасно та якісно забезпечують вивіз окремо “сухої” і “вологої” фракції побутових відходів та великогабаритного сміття».

Тобто вивозять відсортоване сміття у Вінниці різні спеціальні автомобілі, оснащені відповідними до тих типів відходів технологіями. Але що відбувається зі сміттям далі?

Фото: КУП “ЕкоВін”

Юлія Федорова, старший державний інспектор з охорони навколишнього середовища Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, зазначила, що: «У Вінниці існує полігон та сміттєсортувальна станція побутових відходів, які утримує «ЕкоВін», куди і вивозять сміття. Так, вивіз вологих відходів здійснюють одразу на полігон, сухі ж відходи – везуть на сортувальну станцію, де є можливість дати відходам, так би мовити, друге життя. Дана сортувальна станція допомагає зменшити навантаження на полігон. Також у місті існує цілий ряд пунктів прийому вторсировини і сортувальних станцій. Наявність цих речей насправді вкрай необхідна, адже кожного дня викидається величезна кількість відходів і якщо не здійснювати вторинну переробку, не утилізувати їх, то розкладатися деякі відходи будуть не одну сотню років».
Отже, крім викидання відходів у смітник, вінничани можуть також і відносити їх до пунктів прийому вторсировини.

Тож, що це за пункти прийому, навіщо вони та де їх знайти?

До цих пунктів ви можете здати відходи, які згодом перероблять, або ж утилізують. Детальніше про місцезнаходження основних пунктів прийому вторсировини у Вінниці:

Отже, для того, щоб не сортувати сміття, причин – немає, адже у вінничан є усі перспективи для цього. Але з чого почати?

Марія Ошовська, одна з засновниць сортувальної станції «Shuttle», розповіла: «Для початку можна збирати щось просте і зрозуміле, як-от: скло, пляшки від води, макулатуру, жестяні та алюмінієві банки. Це допоможе розвити практику розділення відходів на такому банальному рівні… Ще один метод, екстримальніший, але найдієвіший – почати зі зменшення відходів. Наступного разу задумайтесь, чи потрібен вам той кульок для одного лимону і чи можете ви використати вже куплену тару ще раз у побуті. І коли у вас залишиться той мінімум – вам буде простіше розділити його за фракціями».
Тож, у вінничан є багато можливостей, щоб сортувати сміття, в результаті чого його перероблять, давши йому друге життя. Або ж відходи утилізують із меншою шкодою довкіллю.