Авторка: Єлизавета Хорошева

У 2004 році розпочалося будівництво мосту через річку Дніпро у Запоріжжі. На цей міст чекали всі мешканці міста, адже він мав з’єднувати два протилежні райони. Але незабаром виникли проблеми із замовником, генеральним підрядником та з краном «Захарій», який був пошкоджений. Так міст і простояв 15 років.

У 2019 році в уряді почали обговорювати завершення будівництва. А 21.02.2020 року вже був проведений тендер, в якому перемогла турецька компанія «ONUR TAAHHUT TASIMACILIK İNSAAT TİCARET VE SANAYİ ANONİM SİRKETİ (ОНУР ТААХХУТ ТАШИМАДЖИЛИК ІНШААТ ТІДЖАРЕТ ВЕ САНАЇ АНОНІМ ШИРКЕТІ)». Як зазначав Президент України Володимир Зеленський: «Запорізький міст – це символ корупції». А ще, під час робочого візиту до Запоріжжя, перевіряючи процес будівництва, він наголосив:

Перший факт: «Що стосується нашого з Вами флагмана, міст у Запоріжжі – великий міст. Дуже кошторисний, дуже важливий, пріоритетний. Символ, мені здається, для Запоріжжя і символ для людей, і для влади. Показати дійсно результат. Оцей міст, як ми і говорили, ми почнемо будувати згідно з планами команди. З моменту підписання контракту знадобиться два роки»

Вердикт: неправда

Докази та аргументи: Наведений факт Володимиром Зеленським абсолютно не збігається з проєктною документацією, де чітко зазначено, що термін будівництва мостів у Запоріжжі складає чотири роки.

Підтвердження інформації знаходимо через системну реформу тендерного процесу в  лектронних публічних закупівлях в Україні – Prozorro, у викладеному документі.

Другий факт: На офіційному сайті Урядового порталу розміщений матеріал, де зазначено, що на будівництво запорізького мосту, який буде з’єднувати Правий і Лівий береги, виділено 2,76 млрд грн.

Вердикт: маніпуляція

Докази та аргументи: Не було знайдено жодного документа про наявність цих грошей і передання їх САД у Запорізькій області, Запорізькій ОДА, Запорізькій міській раді чи компанії генерального підрядника.

Третій факт: Відповідно до договору про будівництво зазначено, що на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 29.01.2020 №36 «Деякі питання дорожнього господарства» виділено 9,2 млн грн.

Вердикт: неправда

Докази та аргументи: На офіційному сайті Урядового порталу знаходимо Постанову №36 від 29.01.2020 – «Деякі питання дорожнього господарства» – і бачимо, що на будівництво  автотранспортної магістралі через р. Дніпро в м. Запоріжжі (автомобільна дорога загального користування державного значення Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через м. Кременчук) – Маріуполь «Під’їзд до о. Хортиця (автотранспортна магістраль через р. Дніпро у м.
Запоріжжі)», виділено всього 16 700 грн.

Четвертий факт: На офіційному сайті Запорізької ОДА сказано, що готовність  втотранспортної магістралі складає 40%. (Звіт Віталія Боговіна за жовтень 2020)

Вердикт: маніпуляція

Докази та аргументи: По-перше, не маємо ніякої звітності САД у Запорізькій області щодо фінансування об’єкту будівництва, планів, протоколів, актів виконаних робіт.

По-друге, згідно з договором про будівництво другий пусковий комплекс, тобто споруда №17, мав бути завершений ще у серпні 2020 року.


Але 27.11.2020 знаходимо на офіційному сайті САД у Запорізькій області новину, де читаємо, що будівництво споруди №17 все ще продовжується.

Тобто компанія генерального підрядника не вкладається в терміни і зазначати, що вже готово 40% – оманливо.

Як зазначалося у другому факті, то на цей рік на будівництво автотранспортної магістралі через р. Дніпро в м. Запоріжжі (автомобільна дорога загального користування державного значення Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через м. Кременчук) – Маріуполь «Під’їзд до о. Хортиця (автотранспортна магістраль через р. Дніпро у м. Запоріжжі)» виділено 2,76 млрд грн. Нами не знайдено жодного підтвердження цієї інформації, однак було виявлено декілька транзакцій
на рахунок компанії «ONUR TAAHHUT TASIMACILIK İNSAAT TİCARET VE SANAYİ ANONİM SİRKETİ (ОНУР ТААХХУТ ТАШИМАДЖИЛИК ІНШААТ ТІДЖАРЕТ ВЕ САНАЇ АНОНІМ ШИРКЕТІ)» на
Єдиному веб-порталі використання публічних коштів – Spending. (З часом зникають деякі транзакції, тому на сайті ви можете побачити не всі). Станом на 28.11.2020 сума всіх транзакцій (від 13.05.2020 по 30.10.2020) становить 2,1 млрд грн, що суперечить всім офіційним порталам, які зазначали, що кошти сумою 2,76 млрд грн вже виділені.


П’ятий факт: У матеріалі Укрінформу зазначені слова керівника САД у Запорізькій області Андрія Івко, що на 2020 рік фінансування Запорізької області складає 3,4 млрд грн, з яких – 1,5 млрд грн – на міст.

Вердикт: неправда

Докази та аргументи: Згідно з документом Про бюджет міста на 2020 рік у розділі «Розподіл витрат бюджету на реалізацію місцевих/регіональних програм у 2020 році» за кодом 7461 «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок коштів місцевого бюджету» можна побачити, що виділено – 511 млн грн; ніде не зазначено, що ці гроші саме на будівництво мосту. За кодом 7441 «Утримання та розвиток мостів/шляхопроводів» не було ніякого розподілу. Також на офіційному сайті бюджету міста Запоріжжя можна знайти суму 424 млн грн за кодом 7461, що не збігається з вище зазначеним.


Також у додатках до рішення від 12.12.20 прописаний код 7462 «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок субвенції з державного бюджету», де зазначена сума у 899 млн грн.


Конкретно на будівництво мосту коштів на суму 1,5 млрд грн надано не було. Навіть якщо скласти всі вищезазначені суми на «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури», то отримаємо – 1,8 млрд грн. Це також суперечить словам Андрія Івко; в будь-якому випадку – маніпуляція із цифрами.

Неповні дані, відсутність звітності у відкритому доступі, твердження на офіційних порталах дозволяють визначити: наведені тези є маніпулятивними або неправдивими. Немає точної інформації щодо розподіленого і наданого фінансування саме на будівництво мосту за кошти державного і місцевого бюджетів, оскільки документація тільки за кодом 7461 про «Утримання і
розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури». Кошти за транзакціями САД у Запорізькій області на рахунок компанії «ОНУР» на будівництво мосту були надані не в повному обсязі – 2,1 млрд із 2,7 млрд грн обіцяних. Велике будівництво автотранспортної магістралі через р. Дніпро в м. Запоріжжі відхиляється від календарного графіку виконаних робіт, а заплановані на серпень–листопад 2020 року роботи не завершені. Тому заяви Президента Володимира Зеленського і голови Запорізької ОДА Віталія Боговіна щодо обсягів і завершення будівництва є відповідно неправдивою і маніпулятивною.