Автор: Григорій Сергієнко

Створили Службу щастя та покращення якості життя у лютому 2020 року. Ця ідея належить голові Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєву. Сам процес створення Служби щастя супроводжувався постійними заявами очільника області, що це унікальна та потрібна структура, яка не має аналогів в Україні.

“За кілька місяців роботи цієї унікальної для України (хоча в кількох країнах вже успішно діють цілі міністерства щастя) та важливої для області Служби напрацьовано низку заходів та пропозиції” , – написав на своїй особистій сторінці у “Фейсбук” голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв.
На початку квітня Службу щастя тихо прибрали. Голова ОДА Юрій Гусєв підписав розпорядження, згідно з яким, Служба разом з управлінням культури, молоді і спорту увійшли до Департаменту реалізації гуманітарної політики. Трохи згодом керівниця Служби щастя Весна Карпук взагалі звільнилася з Херсонської ОДА.
Після цього жодних заяв чи повідомлень від Херсонської ОДА про Службу щастя не було. Ми ж вирішили дізнатися, чим протягом двох місяців займалась ця Унікальна для України структура. Чи дійсно вона якось покращила роботу ОДА або ж гучні заяви Юрія Гусєва зовсім не відповідають дійсності.

Що зроблено Службою щастя за два місяці

Для того, аби все-таки дізнатися чим займалася Служба щастя та покращення якості життя, ми направили інформаційні запити з відповідними питаннями до Херсонської облдержадміністрації. З відповіді відразу стає зрозуміло, здобутки цієї “унікальної” структури порахувати не складно, а слова очільника області не зовсім відповідають дійсності.
“Служба щастя та покращення якості життя не розробляла обласні програми. Обґрунтований аналіз вже існуючих обласних програм стане можливим після отримання результатів соціологічних досліджень” , – повідомили у Херсонській ОДА.
Фактично за два місяці існування Службою щастя та покращення якості життя написано лише одну анкету для соціологічного дослідження рівня щастя населення Херсонської області.
Наскільки професійно складена анкета – це вже інше питання, яке ми вирішили поставити, за допомогою онлайн-платформи “HelpSMI” , викладачці кафедри “Соціальної роботи” КНУ ім. Шевченко Вірі Романовій. За її словами, анкета складена добре, проте невідомо. яким чином Херсонська ОДА планує використовувати отриману інформацію.
З точки зору методології анкета складена нормально за нормами того підходу, який вони обрали, та можливостей вибору. Тобто не зовсім зрозуміло, хто і як робитиме висновки з отриманих даних” , – коментує Віра Романова.
Далі ця анкета так й лишилась пилитися на полицях в облдержадміністрації, адже за призначенням її жодного разу не використовували.
Крім цього, Служба щастя написала документи, якими керується при роботі ця структура: положення, регламент роботи, посадові інструкції тощо. Також Херсонська ОДА повідомила, що Службою було організовано й висадку дерев “Алея щастя”. Довести до кінця цей проєкт завадив карантин, через який його реалізацію скасували. На цьому робота, яку виконала Служба щастя, закінчується.

Скільки коштувало “щастя” Херсонської ОДА

У скільки ж було оцінено роботу Служби щастя Херсонської ОДА? У цій структурі встигло попрацювати лише дві людини: керівник Служби Весна Карпук та провідний консультант Анастасія Роман. Далі публікуємо заробітну плату співробітників Служби щастя:

Загалом за два місяці тільки на заробітну плату з бюджету було витрачено 44 тис. грн. Також зазначимо, що протягом двох місяців Карпук отримувала надбавку за інтенсивність праці у розмірі 100% від посадового окладу.
P/s: під час підготовки цього матеріалу Юрія Гусєва, Указом Президента України, звільнено з посади голови Херсонської облдержадміністрації. Тепер він очолює Державний концерн “Укроборонпром”.
До речі, на прощальній пресконференції, яку Юрій Гусєв організував для журналістів, прозвучало питання про доцільність створення Служби щастя. Проте вже ексочільник області відмовився якось коментувати роботу цієї “унікальної структури”, а у відповідь він лише віджартувався.