Авторка: Маловічко Діана

Здійснено фактчекінг заяв Олексія Петрова у інтев`ю на програмі «Громадський контроль» телеканалу «М-студіо» https://www.youtube.com/watch?v=mFRCOWJnwa4 (оприлюднене 4 вересня 2020 року на ютуб-каналі Телекомпанія М-студіо https://www.youtube.com/channel/UCK3UaB0_EaoS_vjohA-dUJQ ).
Олексій Петров – голова Закарпатської ОДА, депутат облради від партії «Слуга народу». Про Олексія Петрова мало інформації, цікава діяльність незакарпатця на посаді голови Закарпатської ОДА. Тому перевірка озвучених ним фактів має суспільний інтерес.

Олексій Петров – голова Закарпатської ОДА, депутат облради від партії «Слуга народу». Про Олексія Петрова мало інформації, цікава діяльність незакарпатця на посаді голови Закарпатської ОДА. Тому перевірка озвучених ним фактів має суспільний інтерес.

ТЕЗА 1. Митники повідомили, що разом з правоохоронцями … вони виявили прихованих від митного контролю гаджетів компанії Apple близько на 100 мільйонів гривень. (6.57 – 7.12)

ВЕРДИКТ: напівправда.

ДОКАЗИ: Цю інформацію повідомила СБУ на своєму офіційному сайті: «СБУ не допустила незаконне ввезення в Україну смартфонів на 100 мільйонів гривень» https://ssu.gov.ua/novyny/7655 .

На сайті Закарпатського міськрайонного суду, де розглядалась ця справа, наводиться дещо інша сума: «Згідно з протоколом про порушення митних правил чоловік намагався перевезти через митний пост “Ужгород” мобільні девайси та запасні частини для автомобілів загальною вартістю майже 96 мільйонів 60 тисяч 498 гривень.» https://ug.zk.court.gov.ua/sud0712/pres-centr/news/987862/

Цю тезу не можна вважати правдивою, бо озвучена сума заокруглена, а отже, неточна.

ТЕЗА 2. Весь товар на 100 мільйонів гривень був арештований дохід держави і на власника, який привіз накладено арешт в сумі 96 мільйонів. (Про гаджети з тези 1) (8.02 – 8.09)

ВЕРДИКТ: правда.

ДОКАЗИ: на сайті Ужгородського міськрайонного суду повідомляється: «Постановою судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області особу було визнано винною у вчиненні вказаного правопорушення і накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 96 060 498 гривень.» https://ug.zk.court.gov.ua/sud0712/pres-centr/news/987862/ . Хоча наведена Олексієм Петровим цифра є заокругленою, але тезу можна вважати правдивою.

ТЕЗА 3. У нас 60% населення сільське, у нас є сільські території і питання в логістиці. (20.39-20.47)

ВЕРДИКТ: напівправда.

ДОКАЗИ. Точно розрахувати кількість сільського населення на Закарпатті неможливо, оскільки частина громадян перебуває за кордоном, частина переміщується у інші області. Тому розрахувати точну цифру станом на якийсь період неможливо. Можна звернутись до даних державної статистики.
На сайті Верховної ради України http://static.rada.gov.ua/zakon/new/NEWSAIT/ADM/zmistzak.html вказується, що станом на 01.11.2020 «Населення (тис. осіб) – 1254, 614 в тому числі: міське – 460,429, сільське – 794, 185» Тож, у відсотках кількість сільського населення – 63, 3%.

За даними Головного управління статистики у Закарпатській області http://www.uz.ukrstat.gov.ua/statinfo/dem/2020/nasel_0109_2020.pdf можна розрахувати середню чисельність сільського населення у січні–серпні 2020 року. Для цього потрібно розрахувати середню кількість сільського населення серед наявного і постійного населення вручну. Тож, середня кількість сільського населення серед наявного – 78, 8%, а серед постійного – 79, 0%. Середня кількість сільського населення серед наявного і постійного у січні-серпні 2020 року – 78,9%.

Точно розрахувати кількість сільського населення у Закарпатській області неможливо, оскільки велика кількість людей постійно або тимчасово проживає за кордоном, у інших областях України, але за реєстрована на Закарпатті. Так само деяка кількість людей проживає на Закарпатті тимчасово, а зареєстрована у інших областях. Але враховуючи дані офіційних джерел, можна зробити висновок, що теза є напівправдою, бо наведена цифра є приблизною.