Алла Лоба, начальник управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці, в ефірі програми «На часі» від 1 грудня 2017 року на телеканалі «Віта» зробила кілька заяв стосовно законодавчих змін у питанні пенсій.

ТЕЗА 1: «Так як до 1 жовтня працюючий пенсіонер мав отримувати 85% свого розміру пенсії, але не менш як 150% від прожиткового мінімуму, то з 1 жовтня даній категорії пенсіонерів пенсія виплачується стовідсотково» (17:11).

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

АРГУМЕНТИ І ДОКАЗИ:

Статтею 47 попередньої редакції Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» була встановлена тимчасова (по 31 грудня 2017 року) умова отримання пенсії працюючими пенсіонерами: вона виплачувалася в розмірі 85% від призначеного, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність. Дана вимога не поширюється на пільгові категорії громадян.

У Статті 47 чинної редакції Закону зазначається, що з 1 жовтня 2017 року пенсії виплачуються без урахування доходу громадян, тобто стовідсотково.

ТЕЗА 2: «І хочу звернути увагу, що до 1 жовтня державні службовці, які працювали на посадах державних службовців, пенсію взагалі не отримали. Ну, за винятком тих пільгових категорій, які передбачає законодавство» (18:17).

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

АРГУМЕНТИ І ДОКАЗИ:

Відповідно до вищезгаданої Статті Закону, тимчасово – по 30 вересня 2017 року – особам, які займають посади державної служби і посади, передбачені законами України «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», пенсії або щомісячне грошове утримання не виплачувалися, окрім випадків, визначених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Автор: Каріна Шевченко

Редактор: Олександр Гороховський