Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій в ефірі програми «На часі» від 2 листопада 2017 року на вінницькому телеканалі «Віта» зробив ряд заяв стосовно рейтингу регіонів по бізнес-клімату, а також зайнятості населення Вінницького регіону і ремонту доріг в області.

ТЕЗА 1: «Вінницька область по всіх чотирьох базових показниках стала лідером [в рейтингу регіонів по бізнес-клімату]» (1:22).

ВЕРДИКТ: БРЕХНЯ

ТЕЗА 2: «На першому місці – Вінницька область, на другому – Львівська область, на третьому місці – це Івано-Франківська область» (7:19).

ВЕРДИКТ: НАПІВПРАВДА

ТЕЗА 3: «Найкращий був показник відношення бізнесу до влади –  це якраз у Вінницькій області. Наприклад, найбільш негативний результат – це була Полтавська область. На превеликий жаль, місто Київ» (8:13).

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

АРГУМЕНТИ І ДОКАЗИ:

Інститут економічних досліджень щороку готує рейтинг регіонів по бізнес-клімату, проводячи опитування серед підприємців. До уваги беруться 4 показники: якість ділового середовища, поточна бізнес активність, довготривала бізнес активність та оцінка основних 3 регуляторних процедур (реєстрації, податкового адміністрування, перевірок).

У 2016-2017 роках в лідери вибилися Вінницька (1 місце), Львівська (2 місце), Рівненська (3 місце), Тернопільська (4 місце) і Запорізька (5 місце). Івано-Франківська область займає восьму позицію.

Вінницька область відзначилася позитивним індексом ділового середовища, найвищими індексами ділової активності МСП і довгострокової ділової активності. Натомість, індекс «3-х процедур» не є таким показовим, як у Запорізької і Чернівецької областей. Тобто Вінницька область – лідер лише по трьох показниках, а не по чотирьох.

Відповідно до звіту “Щорічна оцінка ділового клімату 2016” ІЕД, у Вінницькій області ставлення бізнесу до влади партнерське, в той час як у Полтавській області показник довіри до держави найгірший. І Полтавська область, і м.Київ керуються принципом «Держава – ворог бізнесу».

Автор: Каріна Шевченко

Редактор: Олександр Гороховський

Експерт: Володимир Герасин