Геннадій Мазур, депутат Вінницької обласної ради від «Батьківщини», в прямому ефірі програми «Політрада» від 12 вересня 2017 року на вінницькому державному телеканалі «Вінтера» зробив наступну заяву: «Ми знаходимось на п’ятому місці ззаду, вибачте мене, серед регіонів України по залученню прямих іноземних інвестицій» (36:04).

 

ВЕРДИКТ: НАПІВПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За даними Держстату, у Вінницьку область було влито 243,4 млн.грн прямих іноземних інвестицій (станом на 1 липня 2017 року). В той же час, більш несприятливими за неї в плані інвестиційного клімату є такі області: на першому місці ззаду – Чернівецька (63,4 млн.грн), на другому місці – Кіровоградська (77,9 млн.грн), далі – Тернопільська (125,2 млн.грн), четверте місце займає Хмельницька область (210, 9 млн.грн), п’яте – Сумська (218,9 млн.грн), і нарешті на шостому місці – Вінницька область, яка випереджає попередню на 24,5 млн.грн, знаходячись майже на одному рівні з нею.

Графік 1. Сума прямих іноземних інвестицій (в млн.грн) по регіонах України, крім м. Київ (за даними Держстату)

Подібна ситуація простежується й на півроку раніше за аналізовану дату, тож позиції регіонів залишилися незмінні – зросла лише сума прямих іноземних інвестицій. Таким чином, Геннадій Мазур песимістичніше визначає інвестиційну привабливість регіону, ніж це є насправді, але, водночас, не надто спотворює загальну картину.

Каріна Шевченко