Директор департаменту екології  і  природних ресурсів Дніпровської ОДА Руслан Стрілець у ході розмови про очищення стічних вод «Дніпроводоканалом» зазначив: «Так, стоки ще далеко не ідеальні. Але вже сьогодні вирішена проблема з фосфатами в стічних водах. Під час робочого візиту до Німеччини у 2016 році німці показали нам технології місцевих очисних споруд і відверто зізнавались: не вирішеною залишається проблема виведення зі стоків саме фосфатів. А ось в нашій області це питання вже вирішено. І піврічні випробування тому підтвердження!»

 

Вердикт: Напівправда

Аргументи і докази:

Фільтрація води із додаванням реагентів (із залізовмісними коагулянтами, як зазначають працівники КП «Дніпроводоканал») дійсно здатна до очищення води від фосфатів на 95%. Проте такий метод характеризується високими експлуатаційними затратами.

Німеччина, яку, як зазначає заголовок статті на сайті Дніпровської ОДА, «обійшла Дніпровщина» у процесі очищення води, є однією із найрозвиненіших країн у сфері управління водним господарством у всьому світі загалом та у Європі зокрема. Низка відповідних законів, які були ухвалені у Німеччині ще на початку століття, сприяють мінімалізації викидів фосфатів у стічні води. Із кожним роком вміст фосфатів у стічних водах зменшується, зараз він складає менше 0,70 мг/л. У Німеччині використовуються різні схеми очищення: більше 50% очисних споруд використовують метод із додаванням реагентів (той, що вважається новаторським на Дніпровщині). Інші практикують біо і комбінований метод. Питання більш ефективного очищення води від фосфатів, ніж в Україні, під великим питанням.

Автор: Марина Носаченко