Прес-служба Сумського обласного партійного осередку «Батьківщина» опублікувала висловлювання міського голови Олександра Лисенка щодо впорядкування вартості проїзду у міському транспорті:

 

Теза 1: «Сьогодні можна чітко сказати, що наше місто – єдине в Україні, де пенсіонери мають право проїзду за 3 гривні, а діти – право користуватися приватним пасажирським транспортом на пільгових умовах не лише протягом навчального року, а весь рік»

 

Вердикт: Напівправда

Аргументи і докази:

Місто Суми дійсно є єдиним обласним центром України, де пенсіонери мають право «напівпільгового» проїзду, тобто у розмірі 3 грн замість 4 грн. Для всіх інших міст України існує Стаття 12 Закону України «Про транспорт» , яка зобов’язує транспортні підприємства забезпечувати права на пільги громадян щодо користування транспортом. Таким чином, має бути реалізований пільговий безкоштовний проїзд для пенсіонерів. Проте, оскільки перевізники відмовляються перевозити пільговиків без відшкодування, здебільшого, ця стаття реалізовується частково. У місті Суми забезпечення безкоштовним проїздом залишалось на розсуд перевізників. Згідно з рішенням виконавчого комітету з липня пенсіонери мають заплатити за проїзд 3 грн, таким чином, реалізація пільгового безкоштовного проїзду стає взагалі неможливою. Для прикладу у Львові пенсіонери користуються можливістю безкоштовно пересуватись маршрутними таксі міста.

Весь рік діти молодшого шкільного віку мають право пільгового проїзду не тільки у Сумах. Наприклад, у Львові і Житомирі дошкільнята і учні протягом року сплачують половину від встановленої ціни.

 

Теза 2: «Думка виконавчого комітету незмінна: ми не допустимо підвищення, поки не буде вивчено пасажиропотік і виконано інші вимоги виконавчого комітету, які ухвалювалися».

 

Вердикт: Брехня

Аргументи і докази:

Вже другий рік поспіль виконавчим комітетом ухвалюється рішення щодо підвищення вартості проїзду у маршрутних таксі без урахування реального пасажиропотоку і виконання вимог договорів на перевезення пасажирів.

До 4 грн проїзд було підвищено у травні цього року за вимогою перевізників, які оприлюднили занижений пасажиропотік. Міська влада не виявила бажання ініціювати підрахунок реального пасажиропотоку і ухвалила вартість проїзду, схиляючись на неточні дані. Радник міського голови Віктор Волонтирець на засіданні виконкому щодо підвищення вартості проїзду зазначив: «До вересня необхідно порахувати реальний пасажиропотік, а після цього, можливо, змінити рішення щодо ціни вартості за проїзд».

Автор: Марина Носаченко