Коментуючи звинувачення, що були висунуті його однопартійцю  Михайлу Добкіну ,народний депутат України Борис Колесников заявив: «Арестовали только Михаила Добкина за дело десятилетней давности, предъявляя обвинения по законодательству Советского Союза, принятом  постановлением Кабинета министров СССР и ЦК  КПСС в 1981 году. Это – посмешище» (8:18)

Вердикт: Напівправда

Сутність проблеми:

Вину Михайла Добкіна може визначити тільки суд. Але Б. Колесніков зманіпулював, говорячи, що обвинувачення Добкіну висуваються за законодавством СРСР.  Всі звинувачення базуються на Кримінальному Кодексі України. На сайті Генеральної прокуратури України можна ознайомитися з ними. У повідомленні прес-служби  Генпрокуратури говориться: Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення посадовими особами Харківської міської ради кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Так, під час досудового слідства встановлено, що у результаті протиправних дій Михайла Добкіна, вчинених ним за попередньою змовою групою осіб, із власності територіальної громади м. Харкова незаконно вибули земельні ділянки загальною площею понад 77 га, чим територіальній громаді м. Харкова заподіяні збитки у розмірі майже 227 млн грн.

Таким чином, зазначений народний депутат, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України (в редакції Закону від 05.04.2001).

Окрім того, Михайло Добкін, діючи умисно, в інтересах голів житлово-будівельних кооперативів, сприяв зазначеним особам в реалізації злочинного умислу щодо заволодіння земельними ділянками на території м. Харкова шляхом обману, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 КК України.

 Аргументи і докази:

Між тим, зазначимо, що версія про відповідність звинувачень Добкіну законодавству СРСР заснована   на тому що, цілий ряд нормативних актів, регулюючих житлові справи і в порушенні яких звинувачують М. Добкіна були прийняті дійсно за часів УРСР. Вони діють в Україні донині . Це “Житловий кодекс Українскої ССР” та Примірний статут житлово-будівельного кооперативу. Всі вони в свою чергу базуються  на  “Основах житлового законодавства Союзу РСР та союзних республік“, що було прийнято у 1980 р. У ньому громадянам було дозволено приймати участь в будівництві шляхом вступу у житлово-будівельні кооперативи.  Але річ йшла саме про фізичних, а не юридичних осіб. В умовах незалежної України в Житловий кодекс та Примірний статут житлово-будівельного кооперативу внесено зміни, але вони залишились діючими. І саме ними мають керуватися органи місцевого самоврядування ,виділяючи землю житлово-будівничим кооперативам. Чи порушив М. Добкін діюче законодавство України М. Добкін чи ні, має вирішувати суд. Але  звинувачення йому висуваються саме за діючим законодавством України ,а не за радянським, як стверджує Колесніков.

 

Автор: Андрій Войтенко

Редактор: Олександр Гороховський