Критикуючи пенсійну реформу на своїй сторінці у Facebook  (передруковано у маріупольській газеті «Іллічівець»), народний депутат Сергій Матвієнков написав:  «Следующий вопрос: как можно закладывать в расчеты средний срок нахождения людей на пенсии 18 лет (т.е. до 78), когда у нас продолжительность жизни в стране чуть более 60-ти?»

 

Вердикт: НАПІВПРАВДА

 

Аргументи і докази:

У проекті пенсійної реформи, дійсно закладено середній термін находження людей на пенсії 18 років (до 78 років) (див.також скріншот 1), але середня тривалість життя в Україні згідно  індексу тривалості життя  становить 71,1 рік (див.також скріншот 2).

 Сутність проблеми:

Індекс  рівня тривалості життя (Life Expectancy Index) – основний показник середньої очікуваної тривалості життя в країнах світу. Розраховується Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) на основі статистичних даних, одержуваних від національних інститутів і міжнародних організацій, які акумулюються у Відділі народонаселення Департаменту з економічних і соціальних питань ООН.

Індекс рівня тривалості життя публікується в спеціальному звіті Організації Об’єднаних Націй (ООН) «Оцінка тенденцій розвитку світового населення» і використовується для розрахунку Індексу людського розвитку (Human Development Index) в рамках спеціальної серії доповідей ООН про розвиток людини. Індекс оновлюється щороку, однак звіти з даними ООН, як правило, запізнюються на два-три роки, так як вимагають міжнародного зіставлення після публікації даних національними статистичними службами. Тому останній рейтинг у відкритому доступі датується 2015 роком.

Таблиця 1 Рейтинг країн Європи, згідно індексу тривалості життя, 2015 р. [Джерело: Factcheck за даними Індексу рівня тривалості життя]

Зображення 1.

Зображення 2.

 

Автор: Андрій Войтенко

Редактор: Олександр Гороховський