2 червня на сайті Запорізької обласної ради з’явилася інформація про відкриття реабілітаційного парку для людей з особливими освітніми потребами. Checkregion перевірив на достовірність основні тези повідомлення.

Теза 1: «Унікальність проекту полягає в тому, що в Україні на даний час немає жодного парку як місця відпочинку, в якому були б створені доступні умови для людей, які пересуваються на візках або милицях… Інноваційний парк на запорізькій Хортиці є унікальним, як реабілітаційний парк для дітей та підлітків з особливими потребами».


ВЕРДИКТ:  ПРАВДА


Докази та аргументи:

Дійсно, в Україні немає парків, пристосованих для людей з особливим потребами. Єдиний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів існує у Києві, був відкритий 27 грудня 2016 року.

 

Теза 2: «…діючі в інших країнах реабілітаційні парки зорієнтовані, головним чином, на надання всебічної допомоги дорослим особам, які потребують відновлення після інсульту, хвороби Хантінгтона, м’язової дистрофії (парк Челсі, штат Джорджія, США), відновлення фізичних та фізіологічних здібностей (парк Манор, Річмонд, провінція Британська Колумбія, Канада), на соціальну інтеграцію інвалідів, обмежених у пересуванні (м. Улан-Уде Республіка Бурятія, Росія)».


ВЕРДИКТ:  ПРАВДА


Докази та аргументи:

У штаті Джорджія, США реабілітаційний парк Челсі надає такі послуги, як фізіотерапія, мовна терапія, трудотерапія та амбулаторна терапія.

На сайті міста Річмонд, що у провінції Британська Колумбія, Канада, повідомляється, що людям з особливими потребами пропонуються різноманітні програми – це адаптований фітнес, плавання, програма зі зниження ваги, терапевтичний кінний спорт, баскетбол та інше.

Ресурс Міністерства соціального захисту населення Республіки Бурятія надає інформацію про перелік реабілітаційних центрів та послуг, а також унікальну реабілітаційну інфраструктуру республіки.

 

Автор: Катерина Шевченко