Народний депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Дунаєв, що представляє Виборчий округ №107 Луганської області, висловлюючись про неспроможність української влади забезпечити гідне життя громадян, заявив, що відбувається зростання боргів із виплати заробітної плати населенню та боргів українців за житлово-комунальні послуги.

Теза 1: «Влада запевняє нас, що в країні виросли мінімальні зарплати і мінімальні пенсії, але цифри свідчать про протилежне – це зростання заборгованості із заробітної плати, яка вже становить понад 2 млрд грн. І за послуги ЖКГ, а це – понад 25 млрд грн. Усе це говорить про те, що за три роки роботи діючої влади населення України зубожіло, і його основна мета – вижити і не вмерти з голоду».


ВЕРДИКТ:  НАПІВПРАВДА


Заборгованість із заробітної плати та послуги ЖКГ є, але це не свідчить про зубожіння українців і їх голодну смерть.

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За даними Державної служби статистики України, які оприлюднюються в щомісячних експрес-випусках, середня номінальна заробітна плата у березні 2017 року становила 6 752 грн, що в 2,1 разу вище рівня мінімальної заробітної плати (3 200 грн). За останні 12 місяців (відносно березня 2016 р.) розмір номінальної заробітної плати збільшився на 37,2 %, а реальної заробітної плати – збільшився на 18,7 %. Саме реальна заробітна плата характеризує купівельну спроможність номінальної заробітної плати під впливом змін споживчих цін на товари і послуги та рівня податків й обов’язкових платежів. Отже, Сергій Дунаєв перебільшує, коли говорить про зубожіння працюючого населення України.

 

Теза 2: «Зверніть увагу на зростання заборгованості із заробітної плати з початку 2017 року. У Луганській – на 26 % або 100 млн грн., Донецькій – на 23 % або 60 млн грн. – це зона бойових дій, зруйновані підприємства та інфраструктура. Але чим можна пояснити зростання боргів із зарплати в Рівненській – на 28 млн грн (в 6 разів), Хмельницькій – на 4,7 млн грн. (в 3,5 рази), Черкаській – на 50,9 млн грн. (в 3,4 разу) і Волинській області – на 8,3 млн грн. (в 2,9 разу)? Ці дані свідчать про те, що влада продовжує ставити експерименти над людьми і економікою, і не знає, як вийти з кризи».


ВЕРДИКТ:  НАПІВПРАВДА


Суми заборгованостей з виплати заробітної плати та боргів населення за житлово-комунальні послуги відповідають офіційним статистичним даним, але висновок про те, що влада неспроможна вийти з кризи, має базуватися не лише на цифрах, а ще й на встановленні причин цих заборгованостей та аналізі конкретних заходів з боку влади щодо протидії такій ситуації.

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

На 1 квітня 2017 р. загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по Україні становила 2 069,8 млн грн., з яких 1 027,7 млн грн. припадало на економічно активні підприємства. У своїй заяві депутат виокремив ті області, у яких показники росту заборгованості з початку 2017 року є найвищими, і всі названі Сергієм Дунаєвим цифри відповідають дійсності (Таблиця 1).

Таблиця 1. Динаміка росту заборгованостей із виплати заробітної плати

Що стосується заборгованості за послуги ЖКГ, то на кінець березня 2017 р. у загальному підсумку вона становила 25 млрд, і в цьому Сергій Дунаєв не збрехав (Таблиця 2).

Таблиця 2. Заборгованість за послуги ЖКГ за видами

Утім депутат, спираючись на правдиві показники, вдається до маніпуляції у встановленні причинно-наслідкових зв’язків. По-перше, він не пояснює яким чином підвищення розміру мінімальної заробітної плати впливає на зростання заборгованостей. По-друге, формулювання тези у формі запитання, свідчить, що пан Дунаєв не володіє інформацією про істинні причини зростання рівня заборгованості. Отже, його висловлювання можна вважати припущеннями або особистою думкою, але не аргументами, на яких може базуватися висновок про некомпетентність дій влади.

 

Автор: Анастасія Носко

Редактор: Олександр Гороховський