Народний депутат з Маріуполя (фракція «Опозиційний блок»)  Олексій Бєлий  в інтерв’ю маріупольській газеті «Приазовский рабочий»,  демонструючи невідповідність кількості випуcкників ВНЗ потребам ринку праці  сказав : «….Приазовский гостехуниверситет, где 50% студентов готовят за средства госбюджета. В том числе будущих металлургов. А разве меткомбинаты у нас государственные? Частные! Так зачем вы готовите 50%?».


ВЕРДИКТ: БРЕХНЯ


Суть проблеми:

Народний депутат Олексій Бєлий від «Опозиційного блоку» у своєму інтерв’ю критикує діючу владу за багатьма напрямами.  Він вказує на ситуацію, коли для приватних металургійних комбинатів Маріуполя держава за рахунок держбюджету навяає металургів.

Несподіваність такої критики зумовлюється тим, що металургійні комбінати Маруіполя – Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» та ЗАТ Металургійний комбінат «Азовсталь» – належать компанії «Метінвест», власником якої є олігарх Рінат Ахмєтов.

Слід зазначити, що свого часу Олексій Бєлий був гендиректором МК «Азовсталь».

Докази і аргументи:

У відкритих джерелах – на сайті Приазовського державного технічного університету – вказана кількість бюджетників, що навчаються у виші – 2 300 студентів, а такж їх загальна кількість – понад 6 000. Тобто студенти, що вчаться за держзамовленням (бюджетники) становлять  близько 38, 3 %, а не 50 %  як вказує О. Бєлий.

Обсяг державного замовлення на спеціальність «Металургія» на 2016/2017 навчальний рік складала всього  20,5 %- на освітньо-кваліфікаційному рівні «бакалавр»,  5,7 %  на освітньо-кваліфікаційному рівні «спеціаліст»  та 9% – на освітньо-кваліфікаційному рівні «магістр»

 Таблица 1. Обсяг державного замовлення ПДТУ на 2016/2017 навчальний рік на підготовку бакалаврів, спеціалістів і магістрів   Джерело: FactCheck за даними офіційного сайту Приазовського державного технічного університету

 

Автор: Андрій Войтенко