Голова Донецької військово- цивільної адміністрації Павло Жебрівський, коментуючи суспільно-політичну ситуацію на Донеччині напередодні травневих свят заявив: «Есть попытка некоторых сил и, в первую очередь, скрытой агентуры “рашки” раскачать ситуацию, в первую очередь, в Мариуполе перед Днем памяти погибших во Второй мировой войне, как говорят, “за поребриком” День победы».

 


ВЕРДИКТ:  НАПІВПРАВДА


Аргументи і докази:

Згідно ст.1. п.3. Закону України № 2539 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939- 1945 років  в Україні»   9 травня  відзначається державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).  Тобто День перемоги – це не тільки «за «поребриком», але й є державне свято в Україні. Водночас ,згідно з ст.1. п.2 відповідного Закону  встановлюється День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня.

Отже, П. Жебрівський перекручує, можливо ,ненавмисно, а від поганої  обізнаності (що є неприпустимим для державного діяча) офіційні пам’ятні дати і вважає, що День пам’яті і примирення в Україні, у Росії відзначається як День Перемоги.

 

Автор: Андрій Войтенко