Народний депутат України від 57-го одномандатного виборчого округу, що об’єднує Іллічівський (Кальміуський) і Орджонікідзевський (Лівобережний) райони Маріуполя, Член Комітету ВР України з питань економічної політики Сергій Матвієнков (Опозиційний блок), критикуючи звіт про роботу Кабміну за рік, заявил:  «…стране (Украине), где 63% населения официально живёт за чертой бедности, а 10% -не имеет работы. Где 43% людей не в состоянии оплатить коммунальные услуги, а долги по ЖКХ приблизились к 30 млрд. гривен. Где уровень коррупции признан самым высоким среди стран Европы, Ближнего Востока, Индии и Африки».

 

ТЕЗА 1. «..10% (українців – ред.) – не имеет работы..»


ВЕРДИКТ: БРЕХНЯ


Докази і аргументи:

Рівень безробіття визначається за методологією Міжнародної організації праці і становить відношення (у відсотках) кількості безробітних віком 15–70 років до економічно активного населення (робочої сили) зазначеного віку. Економічно активне населення– це населення обох статей віком 15–70 років, яке протягом певного періоду забезпечує пропозицію робочої сили для виробництва товарів та послуг.

Економічно активними вважають осіб, зайнятих економічною діяльністю, яка приносить доход (зайняті), та безробітних  Безробітні  – особи у віці 15–70 років (зареєстровані та незареєстровані в державній службі зайнятості), які одночасно задовольняють трьом умовам: не мали роботи (прибуткового заняття); впродовж останніх чотирьох тижнів активно шукали роботу або намагались організувати власну справу; впродовж найближчих двох тижнів були готові приступити до роботи, тобто почати працювати за наймом або на власному підприємстві з метою отримання оплати або доходу. До категорії безробітних також відносять осіб, які приступають до роботи протягом найближчих двох тижнів; знайшли роботу, чекають відповіді тощо.
За даними  Державної служби статистики та Пенсійного фонду України рівень безробіття в Україні у 2016 році  становив 9,3% економічно активного населення.

 

ТЕЗА 2. «…63% населения официально живёт за чертой бедности»


ВЕРДИКТ: БРЕХНЯ


Межа бідності – мінімальний рівень доходу, який вважають адекватним у певний країні. Межа бідності, визначена Організацією Об’єднаних Націй для країн Центральної та Східної Європи  становить гривневий еквівалент 5,05 доларів США відповідно до паритету купівельної спроможності.

Згідно доповіді ООН про стан людського розвитку  в Україні за межею бідності живе близько 60% населення.

 

ТЕЗА 3. «…уровень коррупции признан самым высоким среди стран Европы, Ближнего Востока, Индии и Африки…»


ВЕРДИКТ: БРЕХНЯ


Докази і аргументи:

Одним із найсолідніших рейтингів за яким визначається рівень корумпованості країни є щорічний  Індекс сприйняття корупції, що укладається організацією Transparency International  з 1995 року. Країни у рейтингу впорядковані за показником рівня корупції, який базується на оцінках підприємців та аналітиків. Transparency International – антикорупційна організація, заснована 1993 року. Transparency International присутня більш ніж у 100 країнах світу.

Таблица 1 Індекс сприйняття корупції 2016 (Джерело: FactCheck за даними сайту Transparency International)

131 Russia
131 Ukraine
136 Guatemala
136 Kyrgyzstan
136 Lebanon
136 Myanmar
136 Nigeria
136 Papua New Guinea
142 Guinea
142 Mauritania
142 Mozambique

…..

176 Somalia

 

Згідно індексу сприйняття корупції від Transparency International Україна знаходиться на 131 місці за індексом сприйняття корупції, позаду неї  – ряд країн Близького Сходу (Ліван, Ємен, Ірак) і Африки (Нігерія, Гвінея, Кенія та ін., усього – 22 африканські країни), а також країни Центральної Азії (Киргізстан, Узбекістан, Таджикістан, Туркменістан, Афганістан) і Латинської Америки (Гватемала, Вєнєсуела тощо)

Отже, нардеп Сергій Матвієнков на декілька відсотків збільшив негативні показники соціального розвитку України, і в цілому, спотворив  реальну картину. Щодо ствердження про рівень корупції, який нібито вище ніж в країнах Африки, то тут маємо справу з брехнею та маніпуляцією фактами.

 

Автор: Андрій Войтенко