Завершилася освітня поїздка до Чехії представниць українських ЗВО. У програмі “Підготовка журналістів та специфіка роботи регіональних медіа” взяли участь викладачки 11 університетів України. Всі вони збагатилися цінним досвідом і здобули практичні орієнтири для втілення успішних кейсів чеських ЗМІ в український медіапростір.

Програма, запропонована організацією АМО, була змістовною та насиченою. Лекції медіаекспертів та викладачів журналістики, зустрічі з медіаменеджерами провідних ЗМІ Чехії та пресслужб, екскурсії та фахові дискусії – теми всіх заходів були актуальними і резонансними.

Гострі питання функціонування регіональних медіа в умовах війни учасниці проєкту обговорили із медіаексперткою Комісії журналістської етики Тетяною Лебедєвою. Вийшла фахова дискусія, яка дозволила розставити нові акценти в розумінні професійних стандартів.

Про діяльність популярного онлайн-видання «Brněnská drbna» (Брнєнська пліткарка) розповів шеф-редактор Міхал Штястни. Як виявилося, назва немає нічого спільного з плітками. Вона застосовується лише для привернення уваги. Стандартів у виданні дотримуються, факти перевіряють. Запорукою успішності у «Brněnská drbna» вважають активну комунікацію з аудиторією через соцмережі.

Чеське радіо Брно вразило масштабами і креативністю. Українська делегація розпочала екскурсію з оглядового майданчика на даху, звідки відкриваються чудові брнівські краєвиди. Як виявилося, журналісти розводять тут рослини і радіобджол, які збирають нектар у радіусі два кілометри. Оглянули учасниці проєкту і зал, обладнаний музичними інструментами для запису відповідних програм. З розповіді редактора і ведучого радіо Брно Мілоша Шенкержа дізналися про організацію роботи радіожурналістів, контент програм, фінансування.  До речі, радіо має власних кореспондентів в Україні, що інформують про війну.

Брнівська студія Чеського телебачення дозволила українським делегаткам потрапити за лаштунки телеефіру – відвідати гримерки, костюмерні, студії, і спробувати себе в різних телеролях. Під час екскурсії вони дізналися, що Чеське телебачення є суспільним мовником, яке функціонує за рахунок абонплати глядачів, що віддають перевагу чеському медіапродукту. Тут створюють новини, знімають серіали та документальні фільми. Готують культурні програми і програми для дітей. У штаті – 250 постійних працівників і кілька десятків експертів з різних питань. Вразило, що 90 відсотків журналістів Брнівської студії – це випускники університету Масарика.

Радіо R та Muni TV продемонстрували можливості студентських медіа. Тут є сучасне обладнання, простір для креативних рішень, потужна аудиторія – все, що необхідно студентству для опанування професійними компетенціями. Зараз на Muni TV працює близько 25 студентів. Їх заохочують стипендією від ректорату та зарахуванням двох додаткових кредитів. Нещодавно тут знімали програму у форматі двобою університетів, який виявився настільки вдалим, що його запозичило чеське телебачення.

Відділ друку та маркетингу Адміністрації Південноморавського краю познайомив учасниць проєкту з креативними антикризовими комунікаціями, а пресслужба університету Масарика поділилася досвідом організації зв’язків з громадськістю. Як з’ясувалося, університет потужно представлений у медіа завдяки пулу експертів. Кожен факультет здатен надати експертні послуги, фахово прокоментувати події, дати їм оцінку.

Студентами університету Масарика українські викладачки відчули себе на лекції “Using data journalism for countering disinformation and covering the war”, яку для широкої аудиторії провела заступниця головреда Texty.org.ua Галина Пастух. Вона представила найкращі зразки Data-журналістики, які незмінно продукує видання Texty.org.ua.

Відень став ще однією навчальною локацією для української делегації. Тут учасниці проєкту дізналися про австрійські медіанаративи щодо України з лекції Оксани Ставроу, експертки медіацентру української громади у Відні, авторки книги “Russland Krieg gegen die Ukraine: worum geht es?”, яку Міносвіти Австрії рекомендувало для австрійських шкіл.

Справжньою подією для української делегації стало відвідування програмного центру Радіо Свобода. З перших вуст учасниці проєкту дізналися про історію мовника, його жорсткі професійні стандарти, організацію роботи національних редакцій, ініціативи, що стосуються України. З головною редакторкою української редакції Мар’яною Драч вийшла відверта розмова про те, що болить кожному українському журналісту, – ризики висвітлення війни в Україні і притягнення до відповідальності країни-агресорки.

Кожна зустріч надала цінні кейси, якими викладачки журналістики поділяться зі своїми студентами та колегами на семінарах, які пройдуть уже найближчим часом.

Українська делегація висловлює щиру подяку Асоціації з міжнародних питань (АМО) за унікальну можливість міжнародного стажування, продуктивний досвід, нові ідеї та наснагу.

Марія Бутиріна, доктор наук із соціальних комунікацій, Національний ТУ «Дніпровська політехніка»